Kukurūzų traškučių gamybos pradžia – 1988 m. spalio mėnuo. Tuo laiku tiek sausainių, tiek saldainių parduotuvių lentynose beveik nebuvo. Su žmona nusipirkome keletą kilogramų iriso saldainių, nulupome popieriukus ir ištirpinome puode. Gautą masę užpylėme ant kukurūzų lazdelių, kurių buvome parsivežę iš Baltarusijos Lydos miesto parduotuvių. Taip pagaminome pirmus ,,Saldžius kukurūzų traškučius‘‘, sumaišytus su irisų mase.
Nors visa gamyba vyko virtuvėje, gavome ją tikrinusių institucijų leidimą ir išsipirkome patentą. Pirkėjai iš karto pamėgo šį gaminį. Su savo mašina ,,Žiguli‘‘ vežiojau produkciją` po artimiausias Pakruojo rajono vartotojų kooperatyvo parduotuves. Tada dar nebuvo nei prekybos centrų, nei mažų privačių parduotuvių. Ką pagamindavome, tą greitai parduodavome. Sunkiausia būdavo gauti iriso saldainių, o nuo jų dar reikėdavo nulupti popieriukus. Tą darė šeimos nariai, pažįstami.
Pirkėjams žavintis šia produkcija, 1990 metais įregistravome Individualią įmonę ,,Morkūnas‘‘. Didėjo gamybos kiekiai, todėl virtuvėje nebetilpome. Po poros metų pastatėme gamybinį pastatą, o darbuotojų pagausėjo iki 10-ties. Iriso tirpinimo puodus pakeitė didelis jų virimo katilas. Paruoštą irisų masę didesniais kiekiais pradėjome pirkti iš ,,Vilniaus pergalės‘‘. Įsigijome krovinines mašinas produkcijos išvežiojimui. Dar po poros metų nusipirkome ekstruderį (įrengimas, kuris kukurūzų kruopas dėl trinties ir slėgio išstumia vientisa mase ir pagal reikiamą kukurūzų lazdelių ilgį yra parenkamas peilio pjaustymo dažnis) ir patys pradėjome gaminti kukurūzų traškučius.
Apie 1993 metus parduotuvių lentynose ėmė atsirasti įvairiausių saldainių, sausainių, konditerijos gaminių. Plėtėme asortimentą ir mes: pradėjome gaminti ,,Saldžius kukurūzų traškučius‘‘ su saulėgrąžomis, žemės riešutais, sezamu, kokosu, taip pat ,,Kukurūzų lazdeles su cukraus pudra“ ir be jos. Buvo statomi nauji pastatai, daugėjo darbuotojų. Apie 2000 metus įsigijome dar vieną ekstruderį, o kitą – pasigaminau pats pagal brėžinius. Nuo tada pradėjome pilstyti kukurūzų lazdeles į 285 ir 210 g maišelius. Paklausa buvo didelė. Įmonėje dirbo daugiau kaip 30 darbuotojų.
2016 metais sumanėme sukurti naują, palankią sveikatai produkcijos rūšį. Pradėjome gaminti lazdeles su burnočio sėklomis, burokėliais, morkomis, topinambais, moliūgais, baravykais, kokosu. Vykdėme šios produkcijos edukaciją ir prekybą Lietuvos mugėse, miestų šventėse. Susidomėjimas buvo didžiulis. Kiekvienam žmogui aiškinome apie sveikiausią ekstruderinį gamybos procesą, kurio metu kukurūzų kruopos su įvairiomis susmulkintomis daržovėmis yra suslegiamos ir pro mažą skylutę išstumiamos. Nėra nei kepimo, nei skrudinimo, o tik besisukančių velenų ir gilzių pagalba sukuriamas slėgis. Šiuos gaminius pamėgo sveikesnį gyvenimo būdą pripažįstantys žmonės, taip pat mamos su mažais vaikais. Pastarųjų produktų sudėtyje yra tik kukurūzų kruopos (be GMO), burnočio sėklos, įvairios daržovės arba baravykai ir truputis druskos.
Per 35 įmonės veiklos metus nepasiteisino gamybos procesų automatizavimas, reikalingas tik rankų darbas. Dabartiniais laikais, esant didelei konkurencijai, sunku išlikti rinkoje, todėl mes ypatingai koncentruojamės į gaminamų produktų kokybę. Vieni didžiausi mūsų produkcijos vartotojai – vaikai, todėl jaučiame didžiulę atsakomybę išlaikant jos kokybinius rodiklius.
Ačiū visiems, neabejingiems mūsų įmonės gaminiams!
Įmonės vadovas Arvydas Morkūnas